Monday, November 16, 2015

Suatu Pernah by Fynn Jamal

Habis sudah madah
Tak ada satu pun yang tertinggal
Setiapnya telah kau ambil dan terus engkau jual
Seolah tak pernah memakna apa
Seolah tak pernah kau inginkannya
Seolah tak pernah

Dikutipku bila sudi
Di bila tidak dibiar mati
Dan lebih menyakitkan
Ku tetap tunggu di tepi jalan
Seperti tak pernah ku ada harga
Seperti tak pernah kita bersama
Seperti tak pernah kau mahu aku
Tak pernah rindu
Tak pernah rayu
Dulu

Terlebur hancur kebal rusukku
Berkecai sepai terpecah belah
Terima kasih atas ajarmu
Cinta tak wujud
Ah, tak pernah!
Dan dengarkan jeritku
Jujur tak terfitnah
Kau hanya bagiku
Suatu yang pernah

Takkan ada apa
Yang mampu untuk buat kau pulang
Bila sudah tiada rasa
Bikinlah apa tetap kau terbang

Takkanku pujuk kau jangan pergi
Takkan ku minta kau fikir lagi
Takkan ku paksa renung semula
Takkan ku suruh apa-apa
Takkan ku izin tubuh dibuka
Takkan ku pamer reput di dada
Takkan ku lemah
Takkan ku goyah
Takkan ku biar tubuh didarah

Terlebur hancur kebal rusukku
Berkecai sepai terpecah belah
Terima kasih atas ajarmu
Cinta tak wujud
Ah tak pernah
Dan dengarkan jeritku
Jujur tak terfitnah
Kau hanya bagiku
Suatu yang pernah
Suatu yang pernah

#puisitepijalan

Thursday, November 12, 2015

Kau, si Megah

Kau insan bernama manusia....
Apabila ramai lantang segerombolanmu bersuara
Berbicara itu ini sana sini tanpa ada rasa,
Kerana kau asyik dengan jumlahmu kau terlupa,
Yang terpinggir itu juga bernama manusia,
Gahnya perasaan dikelilingi sekutu bukan?
Ideologi sama pandangan sebulu
Bila ada yang kurang, yang contra pada bukan ahlimu
Semua bersepakat, beganding bahu bersama menindas, menjatuh si malang itu.
Kerana kau punya teman sehaloba
Mendongak ke langit membuta mata
Merasa kuat, merasa kukuh, merasa besar, merasa bangga
Sewenang hati mengawal minoriti di hadapanmu.
Tanpa ada jemu.
Tapi satu kurangnya pada manusia sepertimu...
Tatkala bersendiri menghadap umum kau menyepi tak terkata
Bila sunyi tak berteman kau cari si minoriti, si hidup bersendiri sebagai singgahan
Kau rendahkan darjatmu, kau diamkan usulmu bila berbicara
Kerna kau tahu tiada sesiapa akan menerima
Dan kau tahu akan ada yang menentang pemikiranmu kerna kau juga begitu
Kau menentang pemikiran yang lain sewaktu kau dengan seangkatanmu
Kau insan lemah, mempamer kuat gagah hanya bila punya sekutu.
Kau....si megah itu.

Tuesday, November 3, 2015

Sama-sama Manusia

Berteriak, menjerir-jerit Hati menyumpah si tuannya. Keputusan bodoh dari akal pendek si tuan menggusarkan Hati.
''Apsal lah bodoh sangat decide sesuatu benda! Tak pasal jadi complicated. Are you fucking dumb??'' Getus si Hati.
Sudah seharian Saju cuba tenangkan diri. Kata putusnya yang dahulu ligat bermain dikepala. Jasadnya masih terbaring di katil, ditindih bantal untuk menyelesakan diri sendiri. Menghabiskan masa dengan berfikir memejam mata, membunuh masa. Kelas diabaikan dengan alasan 'rehat'.
''Apa lagi yang tak kena?''
''tu lah, konon nak pegang janji, tanggungjawab lah konon, tak pasal-pasal kena tuduh songlap duit''
''ntah, lain kali serah aje semua benda. Lain kali amal sikap pergi mampos! Live your life lah, you no longerr there!''
''Percaya sangat dengan orang yang konon pegang maruah, kau tengok sekarang, maruah dia, dia jaga lah! Maruah kau?? Kene pijak kesudah!"
"tak! Ni salah faham je"
"salah faham ape? Memang manusia-manusia itu tak nak faham. Nak suruh faham ape lagi?!"
"mereka cuma risau ditipu"
"alasan! Mereka rasa mereka betul! Baik! Tinggi standard dari kau! Mana respect mereka atas dasar sesama manusia?? Memandang yang lain sebagai hina, keji, jahat. Mereka sahaja yang baik. Memijak bila besar bilangan. Lupa yang kau juga manusia!"

"Bullshit!!" Jerit Saju. Bergema biliknya yang sunyi sepi. Saju mengiring ke kanan, buntu. Hanya mampu mengenangkan nasib. Padu Hatinya mundar mandir berbicara.  Berbincang kelogikan masalah Saju . Buat kesekian kali, Hati memaki hamun Saju.

"aah, kau diamlah hati! Keputusan aku keputusan kau jugak! kau sendiri pun buat keputusan tak fikir panjang! Semua dah jadi. Kami sama-sama manusia, sama-sama tak fikir panjang, ego, rasa sentiasa betul, rasa orang lain jahat, takkan tuding salah kat diri sendiri, rasa gah bila berpuak. Semua itu perangai manusia...yang mengikut nafsu amarah sendiri. Akhirnya, semua sama. Penuhi keputusan betunjangkan nafsu, ego dan keinginan diri sendiri, perlahan-lahan tanpa sedar mengabaikan akal. Semua manusia akan lalui waktu jatuh macam ni, kerana manusia semua penuhi kesibukkan dengan masalah sendiri. Walaupun...mereka masih mampu mendengar insan lain dengan hanya memahami, empathy. Kerana manusia takkan merasai perit yang sama dengan yang dirasai manusia lain! Faham?!" Saju mengerutkan dahi. Terluahnya kata-kata dari Akal setelah lama mematikan diri. Mati dek kehancuran yang telah hati sebarkan. 

Punat telefon ditekan Saju, mencari nama kenalan. Butang dial ditekan. Tuut tuuuttt...tutt tuttt.
"Assalamualaikum. Mak..."



#notakaki
- pernah kerja part time jadi volunteer untuk orang menuding jari ?

Drama FYP

Sedang melalui hari-hari last sebagai siswi undergraduate kat UTeM dan bakal tempuh lasttt exam!(sem khas) I'm quiet person with so m...